Alapító

Srila Bhakti Alok Paramádvaiti Mahárádzs 1953. október 12-én született Osterkappeln faluban, Németországban. Fiatal korában vonzódni kezdett Indiához és a szerzetesi élethez. Tizennégy éves korában kezdte tanulmányozni a Védákat (párhuzamosan Karl Marx és a nyugati filozófusok tanulmányozásával). Kiadott egy könyvet a társadalmi tiltakozásról, valamint két folyóiratot a világ igazságtalanságai ellen. De nem talált igazi reményt a világ és a környezeti változásért folytatott vilái küzdelem számára. Tizenhét éves korában, miután megvizsgálta a kihasználás világát, megszakított minden társadalmi kapcsolatot a társadalmával, a szüleivel és iskolájával, és belépett Sri Aurobindo németországi jóga asramjába. Ott megtapasztalta a világ küzdelmével szembeni személytelen közöny életét. Gyorsan rájött azonban, hogy az ateizmusnak ez az udvarias formája nem oldotta meg a világ problémáit, nem is látszott alázatossá vagy lágyszívűvé tenni a gyakorlóit. Isten, a legfelsőbb, mindennek a kegyes teremtője nem létezett a filozófiájukban, az imperszonalista jógikban csak az a büszkeség fejlődött ki, hogy náluk senki sem jobb. Ezért úgy döntött, arra fordítja az energiáját, hogy találjon egy igazi lelki tanítómestert.

Imái és meditációi ezután hamarosan elvezették őt Sri Krisna szent nevéhez. Majd belépett a Gaudija vaisnava asramba, mint brahmacsári, a nem sokkal azelőtt létrehozott helyi Krisna-asramba, a németországi Düsseldorfban. Ott megismerkedett a bhakti jóga elveivel, és felkészült arra, hogy Srila A.C. Bhaktivédánta Szvámi Mahárádzs tanítványa legyen.

Srila A.C. Bhaktivédánta Szvámi Mahárádzs 1972-ben avatta Párizsban. A neve Alanáth dász lett. Ettől a pillanattól fogva nagyon dinamikus lett az élete. Lelki tanítómesterének azzal segített, hogy Sri Csaitanja Maháprabhu üzenetét terjesztette Európában és Amerikában. Aztán, 1976-ban, a lelki tanítómestere elküldte, hogy segítse a missziót Dél-Amerikában.

Miután a guruja eltávozott ebből a világból, küzdött azért, hogy megőrizze guruja missziójának a tisztaságát. Néhány név után csatlakozott más vaisnavákhoz Indiában, és különböző Gaudija Mathokkal vette fel a kapcsolatot. 1984-ben kapott avatást a szannjász asram lemondott rendjébe a nagy ácsárjától, Srila Bhakti Raksak Sridhar Mahárádzstól. Tanítói mély inspirációjára maga is tanítványokat kezdett avatni, hogy segítsen folytatni lelki tanítómestereinek szolgálatát.

Elindította a Vrinda (Vrindavan Institute for Vaisnava Culture and Studies) néven ismert prédikáló ágat, amely gyorsan elterjedt különböző országokban. Ma a Vrinda Missziónak 82 központja van a világ minden részében. Ő alapította az ISEV-et is (Superior Institute of Vedic Studies), és a SEVA-t (Editorial Service of Vaisnava Acaryas). Kiadott sok szent könyvet, és több más könyv szerzője. Ezen kívül helyreállított sok régi templomot Vrindávanban, és több új templom építését kezdte el a világ minden részében. A vaisnava környezetvédelmi tudat és a környezetvédő közösségek sokat fejlődtek irányítása alatt.

Sok krisna-katha leckét, ünnepet, könyvkiadást és vegetáriánus éttermeket is inspirált. Vidéki asramokat alapított, és sok országban beállította Sri Csaitanja Maháprabhu és Rádhá-Krisna múrtijait. Sok új szannjászit avatott, és elküldte őket prédikálni.

Otthon elvégezhető jóga tanfolyama gyorsan ezer meg ezer tanulót hozott, hogy tanulmányozzák a bhakti tanításokat. Legutóbb a WVA-VVRS egyetemi oktató programjait szervezte meg az Interneten és helyi vaisnava akadémiákon keresztül. Úttörőként prédikál az Interneten, és több nyelven megalapozza a vaisnava jelenlétet. Siksa guruja, Srila B.P. Puri Mahárádzs irányításával megkísérelte egyesíteni a különböző vaisnava ágakat India különféle szektoraiból és más országokból, a Visva Vaisnava Rádzs Szabhán keresztül. Most összeállította ezt a könyvet, hogy szolgálja a múlt és a jelen összes nagy ácsárjájának méltóságát, és megmutassa a Vaisnava Egység a Különbözőségben történelmi fejlődését, szükségességét és természetét.

Könyvei

Angolul

The Yoga Course for Home Study
The Temple President
The Search for Purity
Vaisnava Ecology

Spanyolul

A felszabadult nő (La Mujer Liberada)
Jóslatok a jelenkorra (Predicciones Para la Era Actual)
Abortusz – a kegyvesztés meghívása (El Aborto – Invitando a la Desgracia)
Jóga a drogokkal szemben (Yoga versus Droga)
Jóga az okkultizmussal szemben (Yoga versus Ocultismo)
Vaisnava etikett (Etiqueta Vaisnava)
Törvényellenes szex (El Sexo Illicito)
A végrendelet (El Testamento)
A vegetarianizmus tudománya (La Ciencia del Vegetarianismo)
Bhagavad-gítá: A legfelsőbb tudomány (El Bhagavad Gita: La Ciencia Suprema)
Avatás: A második születés (La iniciación – El Segundo Nacimiento)

Németül

Bhakti-jóga – Hogyan jutott el a nyugatra (Bhakti Yoga – Der Weg in den Westen)