Ha valaki egy templomban lakik, és megpróbál belülről megtisztulni, de más bhakták nem inspirálják, mit tehet?

Ha elesel, de meg tudsz ragadni valamit, amivel elkerülheted a teljes összeomlást, akkor vagy sokat beszélhetsz, vagy gyorsan megragadod. A kérdésedet meg lehet válaszolni a híres mondással: Tévedni emberi dolog. De még emberibb másvalakinek tulajdonítani a bűnt. Ha azt mondod, valamilyen rossz légkörben vagy a templomban, és ezért el fogsz bukni, akkor ez azt jelenti, nem érted, hogy a negativitás benned magadban van. Ha belül erős vagy, akkor nem borulsz ki, ha tele vagy belső szeretettel, akkor mindig kész vagy megbocsátani. Ha nagyon gyengének érzed magad, ez annak a jele, hogy még nem vagy fejlett. Akkor itt az ideje, hogy gyorsan megragadj valamit, hogy elkerüld az esést.

A problémák jó útmutatók is. Megmutatják nekünk, hol hiányzik még valami. Krsna is így használta. Különösen amikor egy bhakta büszke lesz. Akkor Krsna rögtön eljön, és küld egy anarthát. És aztán a bhakta azt gondolja, Uh, azt hittem, ezen már rég túl vagyok. Most látom, milyen elesett vagyok. – Aztán megpróbál még jobban igyekezni. Ez nagyon gyakori, szinte rutin. Persze el is lehet kerülni. De ehhez nemcsak egy kevéssel kell májá befolyása fölött lenni, hanem nagyon magasan. Ez azt jelenti, a lelki tanítómester és az Úr állandó, szerető szolgálata. Nemcsak valami szolgálat, hogy senki se pirongassa. Igazán meg kell tennie az erőfeszítést, az egész szívével. Akkor nincsenek problémák.

Semmit sem szabad elvárni a bhaktáktól. A bhakták Krsna szolgái. Nem a te szolgáid. Ha téged akarnak szolgálni, ez az ő döntésük, de nem szabad elvárni. A Krsna-tudat idealisták találkozása, akik egyre többet és többet akarják szolgálni Krsnát.

Ha nem érzed, hogy inspirálnak a körülötted levő bhakták, akkor neked magadnak kell lenned az inspiráció forrása. Jézust megkérdezték, Ki lesz a vezető, amikor elmész? Azt felelte, Aki azt gondolja, hogy vezető lehet, azonnal kezdjen el szolgálni mindenki mást.