Információ a Rathajátráról és az univerzális szeretet üzenete

A Rathajátrát, az Úr Dzsagannátha szekérfesztiválját minden évben megünneplik. Az eredeti ünnep Puriban van, India keleti tengerpartján. De most, hogy az utóbbi években a Krsna-tudat az egész világon elterjedt, minden nagyvárosban van ilyen ünnep: New York, San Francisco, London, Berlin… és Kolumbia sok városában is.

A Rathajátrá a Legfelsőbb Úr és az univerzális szeretet legnagyobb ünnepe a világon. Az emberek százezrei vesznek részt minden évben, és ezt az eseményt globális ünnepléssé teszik.

Puriban Dzsagannátha, Baladéva és Szubhadrá múrtijait színesen feldíszített kocsikon viszik el a Sri Mandirából északra, a Gundicsá templomba. Ezeket a szekereket a bhakták ezrei húzzák, és nagyon különleges eseménynek tekintik.

Nagyon áldásos megpillantani az Úr Dzsagannáthát a szekéren, vagy segíteni az egyik szekér húzásában.

Baladéva, Szubhadrá és Dzsagannátha számára minden évben új kocsik készülnek. A készítést és a díszítést előírások szerint végzik, már sok évszázad óta.

A nagy ünnepi ceremóniát hagyományos táncok, zene és az Úr neveinek közös éneklése kísérik. Mindez szigorú rendben folyik, és amikor a múrtik kijönnek a templomukból, a várakozó bhakták ezrei nagy extázisban pillantják meg az Urat.

Aztán a szekerek elkezdik látványos utazásukat a Gundicsá templomba, az extatikus bhakták ezreinek a segítségével. 7 napig maradnak ott a múrtik, aztán visszaviszik őket a templomba.

Amikor visszaviszik Őket, eljátszanak egy világi, mindennapos perpatvart, amelyben Laksmi, az Úr Dzsagannátha örök házastársa nem hajlandó kinyitni a templom ajtóit. De végül megoldják a nehézségeket, és a múrtik visszatérnek.

Ti is részt vehettek ezen az ünnepen, megünnepelhetitek a nagy szeretetet, amelyet a teremtőnk érez minden élőlény iránt. 2005-ben Kolumbiában ezeken a napokon ünnepeljük az univerzális szeretetet:

Csütörtök, aug. 11 – Santa Marta, univerzális szeretet felvonulás, Rathajátra

Szombat, aug. 13 Bucaramanga

Szombat, aug. 20 Medellin

Kedd aug. 23 Ibague

Hétfő aug. 22 Pereira

Vasárnap aug. 28 Bogota

Péntek szept. 2 Cali

Aki többet is meg akar tudni az univerzális szeretet elveiről és üzenetéről, keresse fel a megfelelő linket az AskTheSwami.org startlapján.

Igyekszem jobban szolgálni titeket.