Mi a mítoszterápia? Mire jó?

Mítoszterápia: az abszolút leszáll a relatívba, pszichoterápia útján.

A mítoszterápia ősi és hiteles módszer, amely segíthet nekünk abban, hogy megoldjuk az élet különböző problémáit, feltárja, mi nem vagyunk, kik vagyunk, és kik lehetünk. Ilyen módon megnyitja az elménket, és szépséges valóságot fedezünk el az érzékeinken és a logikai képességünkön túl.

A mítoszterápia forradalmi módszer, ahogyan az élőlények felelősségéről gondolkodnak minden hagyományban; egyetlen lénynek sincs joga szenvedést okozni másoknak, ha ezt el lehet kerülni.

Nagy követelmény ez egy olyan világban, amelyben a mítosz értékeit állandóan támadják a kapitalisták, korrupt politikusok és vállalatok érdekei. Például az alkohol- és dohány-hirdetések. A mítoszterápia megkönnyebbülés a bizonytalanság világában, ahol a depressziót gyógyszerekkel fedik el.

Victor Frankl logoterápiája tökéletesen kielemzi, hogy amennyiben az élőlény nem tekinti magát hasznosnak, és csak világi felfogást ismer, nem tud sokat elviselni.

De a logoterápiából hiányzik azon értékek szisztematikus kutatása, amelyekre a lelkünk intuícióból vágyakozik.

A mítoszterápia célja, hogy motiválja a betegeket, találják meg, erősítsék meg értékeiket az abszolút mítosszal összhangban; biztosítja, hogy az egyéni ideálok harmóniában legyenek azokkal az értékekkel, amelyekre a beteg igazán vágyakozik. Ezt úgy érik el, hogy különféle kérdéseket tesznek fel a beteg hitére és vallásgyakorlatára vonatkozóan. Kérésre el lehet készíteni egy asztráltérképet, amellyel még többet meg lehet tudni az illetőről. A beteget gondosan elvezetik a belső értékeihez és a természetes örömhöz.

A mítosz szó a görög nyelvből származik, és kinyilatkoztatást jelent. Azt jelenti, hogy egy magasabb dimenzió nyilvánul meg egy alacsonyabban; hogy Isten valahogy beavatkozik ebbe a világba. Mítosz az univerzális kinyilatkoztatás. Nem egy csoport hirdeti ki, helyi érdekekkel. A mítosz az igazság.

Ahhoz, hogy valamit mítosznak lehessen nevezni, az kell, hogy kinyilatkoztatás legyen, az igazság kell legyen. És hogyan tudjuk meg, hogy valami igaz? Hogy ezt megállapítsuk a logosz segítségét kell használnunk.

A logosz az érzelmi, értelmi vagy fizikai sík. Logika, asszimiláció vagy emberi értelem.

Van ennek a folyamatnak egy egyszerű ábrázolása: a misztikus, gyógyító kereszt. A keresztben a mítoszt vagy kinyilatkoztatást, ami felülről jön le, függőleges vonal képviseli. És a logoszt vagy logikát egy vízszintes vonal.

A logosz és a mítosz találkozási pontja alkotja a kereszt középpontját. És csak ez a középpont a megvalósítás. A logosz és a mítosz együtt alkotják az eredetet. A tudomány lelki élet nélkül száraz spekuláció, és a lelki élet tudomány nélkül általában szentimentalizmus.

Maga a kereszt nem fontos, csak a kereszt középpontja az, ami igazán számít.

A logosz és mítosz találkozása váltja ki a haszontalan elutasítását, és az értékes elfogadását. Ez a találkozás a lelki tanítómesterrel. A pont, ahol elfogadjuk a lelki tanítómestert, mert mindig a kinyilatkoztatás útja az, ami meg tud tisztítani minket.